RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: beacia-24
Śro 09 Lis, 2011 08:14
VADEMECUM działu "KARTKI, KARTECZKI..."
Autor Wiadomość
beacia-24 
króliczek

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Autor tematu
Pomogła: 8 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Wto 08 Lis, 2011 21:57   VADEMECUM działu "KARTKI, KARTECZKI..."

Kochani,

Postanowiłam nam troszkę uporządkować dział "Kartki, karteczki..." dlatego też powstało to VADEMECUM.

Ma ono na celu ułatwić nam korzystanie z ów działu w pełni i bez jakichkolwiek trudności.
Chciałabym abyście zapoznały (zapoznali) się z nim zanim założycie jakikolwiek nowy temat.

Ruszamy Smile

Dział składa się z 3 podstawowych podziałów:

- Nasze prace
- Kursy, tutoriale i porady
- Miejsce z dobrym zaopatrzeniem
- Konkursy karteczkowe
- Poszukiwany, poszukiwana...

Ponadto jest miejsce na wolne tematy, czyli takie, które trudno przypisać do konkretnego poddziału jak np. [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się, czy Dziurkacze ozdobne i wykrojniki - WYMIANA

Starałam się w danym poddziale za pomocą znaczków przed tematem zaznaczyć rodzaj zawartych informacji. Tyczy się to przede wszystkim poddziału "Kursy, tutoriale i porady"
Objaśnienia znaków:

- Arrow - strzałka - symbolizuje linki o danej tematyce karteczkowej, które gdzieś przypadkiem nam się udało złapać podczas szperania w sieci i zawierają różne wzory itp.
Linki póki co są podzielone na dwie grupy, - PERGAMENO, i KARTECZKI 3D, będzie ich więcej, ale bez zbędnego rozdrabniania się. W planach jest scrap, haft matematyczny i ewentualnie Irish Folding.

Oznacza to, że wklejamy linki do danej grupy.
Czyli jak nam się trafi jakiś ładny wzór pergameno to wklejamy go do - "¤ Linki do techniki pergamenowej" itd.

koniec UPRZEDZAM, ŻE TU WKLEJAMY TYLKO LINKI. - nie dziękujemy za nie, nie komentujemy, nie prosimy, nie wstawiamy prac jakie zrobiliśmy dzięki danemu linkowi - i oby was ręka boska broniła przed tym bo będę gryzła oraz lała po pupie lanie hahaha
Mogą się tu znaleźć linki jakiś fajnych tutków, czy nawet kursów.
Nie komentujemy również żadnych obrazków, szablonów itp.
- Question - znak zapytania - symbolizuje poszukiwanie jakiegoś wzoru, tutka, inspiracji, obrazka, szablonu, odpowiedzi na jakieś nurtujące pytanie itd.
- Idea - żarówka - symbolizuje inspirację. Głównie jest to jakaś fajna kartka itp. - nie jest nim tutek, ani szablon. Starałam się je również podzielić na konkretną technikę jak scrap, haft matematyczny itp.
Staramy się zatem trzymać danej tematyki

kłódka - symbolizuje nasze prywatne kursy, które przygotowaliśmy sami. (z małym wyjątkiem kursu notesowego, który został znaleziony w sieci)
Bardzo Was proszę byście NIE KOMENTOWALI KURSÓW I NIE DZIĘKOWALI ZA NIE, nie wstawiać swoich prac jakie zrobiliśmy na jego podstawie. Ku temu mamy inne działy.
Będę starała się po każdym umieszczonym kursie zamknąć temat, a wszelkie zbędne komentarze itd będą usuwane. Ma to na celu by kurs był przejrzysty i czytelny.

- spinacz - oznacza załącznik - jeżeli wstawimy jakiś obrazek w formie załącznika wówczas przed tym tematem jest ów symbol informujący nas, że temat zawiera jakieś załączniki. Najczęściej są to obrazki wgrane na serwer naszego forum.

Chciałam Wam pokrótce przedstawić jak podzieliłam nasz dział.

Nasze prace

Tutaj są Wasze prywatne galerie z kartkami i karteczkami - nie szydełko, druty, wiklina papierowa, czy origami, ale wszystko co jest związane z kartkami.
Nie wtrącam się Wam jak je prowadzicie.
Proszę tylko abyście nie wstawiali dużych zdjęć, a miniaturki. Co chyba nie jest dla Was nowością. Pamiętajcie jednak, że Wasza Beacia lubi robić zbliżenia i zatem musi być zdjęcie szczegółowe jak je powiększę. rotfl W końcu muszę widzieć dokładnie co mi przyjdzie kopiować hahaha.
Nie zakładajcie tysiąca swoich galerii bo to nie ma najmniejszego sensu. Robi się niepotrzebnie bałagan i haos.

Kursy, tutoriale i porady

Tutaj znajduje się nasze tzw centrum edukacyjne hahah.
Umieszczamy tu linki, tutki, własne kursy i te znalezione w sieci, a także zapytania i wątpliwości.
Proszę abyście starali się nie powielać tematów z zapytaniami i prośbami bo to zaśmieca niepotrzebnie Wątek. Nie dziękowali tam gdzie nie potrzeba itd.
Zatem zanim założycie nowy temat przejrzyjcie dobrze poddział, czy jednak Wasze wątpliwości nie są już gdzieś już zawarte w podobnie brzmiącym wątku.
Ponadto starajmy się konkretnie precyzować co chcemy i co np znajduje się w kursie czy inspiracji. Wiem, że czasami z inspiracjami różnie bywa, ale łatwiej jest opisać jakiś link od razu niż potem przekopywać ich tysiące i denerwować się opisując je.
Dlatego też jak np znajdziemy jakiś kurs na exploading box to obok można napisać - kurs na exploading box, lub w przypadku gdy link zawiera obrazki ślubne to obok piszemy - obrazki ślubne, ślub itp.
Starajmy się też dodawać znaczki do tematu jak powyżej opisano. To się może wydawać śmieszne, ale naprawdę ułatwia szukanie wierzcie mi. Teraz jest mało wątków, ale w momencie kiedy ich sporo przybędzie łatwiej nam będzie znaleźć link, czy szybciej nam ktoś odpisze jak oznaczymy odpowiednim symbolem temat.

Miejsce z dobrym zaopatrzeniem

Tutaj linkujemy miejsca, które warto odwiedzić, gdzie coś można kupić taniej itd.
Starajmy się tylko pisać obok linka co przykuło naszą uwagę, lub co warto w danym miejscu kupić.

Możemy też pisać o nieuczciwych sprzedawcach bądź takich, których warto polecić.
Nie róbmy tego jednak w formie reklamy, gdyż to jest zabronione na forum, a także nie rzucajmy mięsem na nieuczciwego sprzedawcę bo to jednak też nie jest miłe dla czytających.

Co do linków aukcji z allegro. Starajcie się wstawić link do strony sprzedawcy ze wszystkimi produktami, gdyż pojedyncze aukcje się kończą i potem link jest "martwy" i nic nie pokazuje.
Szkoda niepotrzebnie zaśmiecać forum nic niewnoszącymi aukcjami.

Konkursy karteczkowe

Tutaj będę organizowała wszelakie konkursy karteczkowe zarówno te z nagrodami jak i bez.
Oczywiście udział w takim konkursie może wziąć tylko osoba zarejestrowana na forum, która posiada swój wątek w dziale karteczek lub w ogólnej "Galerii" z wstawioną minimum jedną pracą.
Regulamin konkursów karteczkowych znajdziecie poniżej:
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=9594

Inicjatorem konkursu może być każdy, jednak pieczę nad nim będzie trzymać jedna osoba z moderacji (czyli ja) lub osoba z Administracji.

Poszukiwany, poszukiwana...

Jest to poddział stworzony z myślą o naszych poszukiwaniach.
Mogą to być jakieś obrazki, wykrojniki, schematy, szablony itp.
Starajmy się aby tematy były czytelne np "poszukiwany dziurkacz w gwiazdki".
Najlepiej prośbę podeprzeć jakimś wzorcowym zdjęciem, które ułatwi innym doradzenie czegoś.
Poza tym przenoszę do niego wątek Dziurkacze ozdobne i wykrojniki - WYMIANA, do którego mam kilka uwag.

Zrobiłam to na takiej zasadzie, że każdy ma do dyspozycji TYLKO JEDEN POST, w którym sobie wstawia zdjęcia swoich przydasiów wycinających i może (nie musi) też napisać co oczekuje w zamian.
Oznacza to, że nie piszemy postów z informacją o nowo nabytym dziurkaczu, czy wykrojniku tylko edytujemy swój stary post wklejając kolejne zdjęcie, link itd.
Opis mile widziany, ale pamiętajmy, że jednak łatwiej sobie coś wyobrazić jak mamy podparcie zdjęciem.

Wymiana takimi wycinankami polegać będzie na tym, że piszemy na PW propozycję do osoby, która posiada dziurkacz na który polujemy.
Tym samym zachowamy przejrzystość tego tematu.
Wymiana może być na zasadzie coś za coś lub np poprzez pokrycie kosztów papieru - to już można dogadać na PW.

Chciałabym aby udało nam się jednak tworzyć takie tematy, które będzie można przypisać do jakiegoś poddziału.
W ostateczności można założyć temat wolny jeśli nie będzie naprawdę nigdzie pasować.
Oczywiście pamiętajmy, że wszystko ma się wiązać z tematyką karteczek.
Czyli nie wklejamy linków cudnego swetra szydełkowego czy fajnego wzoru na druty, ale to chyba wiecie Smile

Zarówno guilling jak i haft matematyczny ma wątek gdzie możemy się wszyscy chwalić oczywiście nie licząc naszych prywatnych galerii.
Tam łatwiej oglądnąć pracę konkretnej osoby, natomiast w ogólnym wątku chwalimy się każdy z nas może pokazać pracę o ile spełnia warunki tematu.
Czyli jak coś jest kartką typowo scrapową to nie wlepimy jej do haftu matematycznego lub do pergameno.

To by było na tyle jeśli chodzi o ogólny zarys naszego działu kartkowego.

Mam nadzieję, że już nie jesteście tak skołowane, i że dział ten nie będzie spędzał Wam snu z powiek.
Natomiast szukanie danej rzeczy będzie łatwe i przyjemne, a ja nie będę musiała Was często upominać rotfl

Pozdrawiam serdelkowo - Wasza Beacia

plus minus  Kto ocenił?

tu znajdziecie moje małe co nieco Smile http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=5496
Ostatnio zmieniony przez beacia-24 Czw 24 Lis, 2011 08:36, w całości zmieniany 4 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi