|
Zapiekanka z bakłażanów |
| Autor |
Wiadomość |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 09 Lis, 2011 15:43 Zapiekanka z bakłażanów
|
|
|
Kupujemy kilka bakłażanów ja zazwyczaj 4 szt.
a więc
Składniki:
4 bakłażany
kawałek żółtego sera
składniki do farszu podane poniżej
Farsz:
pieczarki (około 200-300g)
cebula duża albo dwie małe
kiełbasa duża laska zwyczajnej
papryka albo dwie jak lubimy dużo tyle dajemy
Kroimy składniki do farszu i zesmażamy na patelni, solimy i pieprzymy do smaku. Ja zazwyczaj świeżo zmielonym pieprzem.
Jak farsz przestygnie. Bierzemy i myjemy bakłażana. Wycieramy. Przekrawamy na połówki ze skórką) Układamy farsz na bakłażanie a bakłażany na papierze pergaminowym na blasze do pieczenia. Posypujemy żółtym serem żeby utrzymał farsz jak się zapiecze. Na wierzchu ser możemy posypać przyprawą np do grilla, albo do gyrosa, albo jakąś inną kompozycją ulubionych ziół np do pizzy albo ziołami prowansalskimi albo są takie zestawy bardzo pikantnych ziół i tez rewelacyjnie to smakuje.
Nasze bakłażany wędrują do pieca. Na blasze na raz mieści mi sie 6-8 połówek. Jeśli są bakłażany równej wielkości pieką się tak samo. A więc około godziny (jesli większe to godzinę 15 minut) muszą siedzieć w piekarniku mocno nagrzanym.) (ja mam gazowy to na 5)
Poznajemy ze są gotowe jak po godzinie otwieramy odkrawamy kawałek i próbujemy powinna być porcja tak miękka że nawet skórka jest mięciutka i nadaje się do zjedzenia.
Będę teraz robić po raz drugi za dwa dni więc wrzucę zdjęcie.
Smacznego.
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 7 |
|
|