Przesunięty przez: Grażyna Czw 09 Paź, 2008 22:29 |
półsłupek półprzerobiony |
| Autor |
Wiadomość |
marrtka_b
Milczek

Autor tematu Dołączyła: 21 Wrz 2008 Posty: 7
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
Beata61
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 64 Dołączyła: 30 Maj 2006 Posty: 845 Skąd: lubuskie
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
marrtka_b
Milczek

Autor tematu Dołączyła: 21 Wrz 2008 Posty: 7
|
Wysłany: Śro 08 Paź, 2008 17:24
|
|
|
widzę niedokończone słupki, a nie ma półprzerobionego półsłupka 
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
haloja
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 10 Lut, 2010 11:09
|
|
|
Mamp ytanie pewnie głupie ale nie znalazlam jak narazie odpowiedzi. Co oznacza "przerobić"? Spotkałam sie z tym słowem w kilku opisach i na tym konczylam moją robótke bo nie wiedzialam jak sie przerabia.. Nie pamietam teraz gdzie to było ale czy moglibyście jakos mi to wytłumaczyc?
|
|
|
|
 |
Pyziulka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 16 razy Wiek: 42 Dołączyła: 01 Sie 2009 Posty: 501 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Śro 10 Lut, 2010 12:04
|
|
|
haloja, a mogłabyś dokładniej napisac??
Jesli chodzi o np takie zdanie: "Przerobić 3 rzędy półsłupkami" - znaczy po prostu zrobić 3 rzędy z półsłupków.
Nie wiem jak jeszcze może być w opisać to słowo wykorzystane... Czy to o to chodziło...
|
_________________ "Życie chwilą obecną nie jest łatwe, życie przyszłością absurdalne, a życie przeszłością niemożliwe"
Jim Bishop
Pyzia dzierga |
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
|
Wysłany: Nie 14 Lut, 2010 13:55
|
|
|
przerobic czyli zrobic, wykonac
ja tak to rozumiem 
|
|
|
|
 |
haloja
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 17 Lut, 2010 14:10
|
|
|
"Kwiatki-
Liczba oczek podstawy podzielna przez 4 + 4 oczka
Rząd 1.- 3 o. łańcuszka, nawinąć nitkę na szydełko i z pierwszego oczka podstawy wyciągnąć pętelkę, raz przerobić (tylko to wyciągnięte oczko, oczko łańcuszka na szydełku pozostawić bez przerabiania) wyciągnąć jeszcze jedną pętelkę z tego samego oczka podstawy i również raz przerobić"
raz przerobić czyli piszesz, ze raz wykonać ale co wykonać? kolejną pętelkę? jak?
Możesz na tym przykładzie wytłumaczyć? To może inne "przerobienia" będą podobne.
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 17 Lut, 2010 14:45
|
|
|
słuchaj zrobimy tak
ty mi wrzucisz schemat tego kwiatka a ja ci krok po kroku opisze co wyciagac i jak nawijac zeby go zrobic
ok?
|
|
|
|
 |
haloja
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010 22:04
|
|
|
Nie chodzi mo konkretnie o wzór "Kwiatki" tylko o słowo "przerobic". Próbowalam różne wzory ze stronki ale jesli pojawia sie w opisie ze cos trzeba przerobic to na tym koncze bo nie mam pojecia co z tym zrobic. Ale moze ta przykładzie kwiatków załapie. Wzór jest opisany tu:
http://maranciaki.pl/kwiatki.htm
Dziekuje za zainterezowanie moim problemem 
|
| Ostatnio zmieniony przez maranta Wto 15 Paź, 2013 12:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 11:44
|
|
|
haloja podałaś źle link... NIe otwiera mi się... A jeżeli chodzi o słówko "przerobić" to np. jak jeste napisane przerobić 3 słupki razem to zaczynasz robić jeden słupek ale przeciągasz nitkę tylko przez pierwszą pętelkę więc na szydełku zostaje ci jedna nie przerobiona i podobnie robisz z dwom następnymi słupkami. Na szydełku masz wtedy w sumie tak jakby 4 pętelki i dopiero wtedy robisz narzut na szydełko i przerabiasz je wszystkie razem. Natomiast jeżeli chodzi o np. przerobić rząd półsłupkami, słupkami, wzorem itp. oznacza, że musisz po prostu zrobić dany rząd właśnie półsłupki, słupkami, wzorem itp.
|
_________________ Nowe miejsce w sieci:
http://lamikahandmade.blogspot.com/
Moja galeria:
http://picasaweb.google.com/lamika88
Mój blog:
http://lamika88.blogspot.com/
Tutaj gotuję:
http://lamika88gotowanie.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 11:48
|
|
|
Przerobić, czyli zrobic kolejny rząd robótki, kolejne oczka wg podanego, wybranego przez ciebie wzoru. Wszystko jest bardzo proste, ale z opisem jednak trudniejsze, bo czasami opisy sa bardzo zawiłe.
Osobiście nie cierpię opisów i staram się ich unikać, aby nie stracic nerwów i ochoty do dziergania. z opisów wybieram wazne dla mnie wiadomości, ile oczek musze nabrać, ile oczek ma raport, a dalej to już moje myslenie, główkowanie.
W takim razie proponuję skupic sie na schematach, nauczyc się symboli, za pomocą ktorych zaznacza się rodzaje oczek. Patrzec na schemat i robic kolejne oczka, jak wskazują te rysunki.
|
_________________ mój albumik http://grazyna1.fotosik.pl/albumy/3996.html
drugi album z pracami http://blouses.fotosik.pl/albumy/706533-9.html
Mój blog: http://handmadebygrazyna.blogspot.com/
https://www.facebook.com/grazyna.szczepaniak.58 |
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 12:31
|
|
|
Zle podany jest linknie otwiera sie
opisy sa zazwyczaj denne
najlepsze sa schematy
osoby które nieraz tłumacza opisy nie maja pojecia o szydełkowaniu i motaja w tym opisie bardzo
wrzuc od razu fotke schematu kwiatka
to my cie tu w try miga oswiecimy jak go wykonac

|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 15:54
|
|
|
Ej, dziewczyny, bez przesady, w ogóle nie patrzycie na linki? Martce dokleiła się kropka, wystarczy ją skasować, zeby otworzył się wzór. Narzekacie czasem na lenistwo osób, które pytają zamiast poszukać, a same też nie za dobrze wypadacie :/
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 20 Lut, 2010 16:24
|
|
|
Kurcze... faktycznie leniwe z nas baby
Znalazłam 2 wzory i schematy kwiatków zaraz wrzuce i opisze
drugi schemat jest łatwiejszy wiec tego ci na poczatek opisze
legenda
kropka na schemacie - oczko łancuszka
kwadracik półsłupek
kreska z kreska poprzeczna słupek
niby płatek- trzy słupki przerobione razem góra i wkłute w jedno oczko
poczatek robisz łancuszek liczba oczek podzielna przez 9
1. rzad albo robisz trzykrotnie nawiniety słupek albo zeby zaczac robótke z pierwszego oczka jakby na wysokosc robisz ze 3, 4 oczka, nastepnie znowu 3 oczka łancuszka a nastepnie wkłuwajac sie w pierwsze oczko robótki robisz trzy słupki niedokonczone i przerobione razem, dalej robisz 3 oczka łancuszka i wkłuwasz sie półsłupkiem w 5 oczko łancuszka (podstawy) (nadazasz?) dalej 3 oczka łancuszka i wkłówasz sie półsłukiem w 5 oczko liczac od poprzedniego wkłucia półsłupkiem robisz w to 5 oczko trzy słupki razem przerobione, dalej 6 oczek łancuszka znowu trzy słupki wkłutew to samo oczko przerobione razem góra.dalej 3 oczka łancuszka wkłuwamy sie półsłupkiem w 5 oczko liczac od poprzedniego wkłucia w oczko łancuszka na którym osadzamy wzór dalej powtarzasz to kilka razy... to jest wielokrotnosc
2 rzad
zaczynasz półsłupkiem (kwadracik na schemacie) robisz 3 oczka łancuszka, a nastepnie dwa słupki i przerabiasz to razem (słupki wkłuwasz w to samo oczko co łancuszek) dalej..robisz trzy słupki przerobione razem ale wkłuwasz sie czyli osadzasz to na "płatku kwiatka" czyli tez 3 słupkach przerobionych razem tylko z rzedu nizej... dalej znowu robisz 3 słupki wkłute w jedno oczko (płatka z nizszego rzedu patrz na schemat) przerobione razem , dalej robisz kolejny płatek czyli 3 oczka łancuszka i dwa słupki przerobione góra razem i zaczepione półsłupkiem o łuczek łancuszkowy z rzedu nizej
znowu robisz wielokrotnosc tego mojego opisu...
3 rzad to praktycznie powielenie 1 rzedu tylko nie osadzasz płatków na łancuszku podstawowym tylko na płatkach kwiatków z rzedu nizej dokładnie tak samo jak w rzedzie 1
Mam nadzieje ze bardzo ci pomogłam tymi schematami i jednym b dokładnym opisem:-)
bo napociłam sie ostro i zorientujesz sie co i jak
jak nie to pisz bedziemy jeszcze szczegółowiej tłumaczyc 
|
| Ostatnio zmieniony przez ciapara Śro 27 Paź, 2010 14:29, w całości zmieniany 11 razy |
|
|
|
 |
haloja
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 24 Mar, 2010 18:17
|
|
|
Witam po długim czasie. Dziekuję za wzory, schematy i podpowiedzi. Jeszcze nie próbowałam tych kwiatków bo zajęłam sie innymi. Zrobiłam szalik takimi kwiatkami http://maranta.livenet.pl/kwiatki1.htm i wyszedł super. Teraz bede próbowac ten wzór od Was 
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 24 Mar, 2010 18:37
|
|
|
Fajnie ze ci sie na cos przydadza wzory
dziekuje tez za kciuka
Ale jak ci naprawde pomogłam to kliknij przycisk pomogła pod wpisem
Wtedy punkcik mi dasz za pomoc
pozdrawiam
w razie co pytaj jeszcze 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 26 |
|
|