|
Moje pierwsze kolczyki |
| Autor |
Wiadomość |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 21:10 Moje pierwsze kolczyki
|
|
|
Nie wiem czy wypada mi się pochwalić , bo tutaj same mistrzynie frywolitek, a ja dopiero zaczynam przygodę. Często w miarę wolnego czasu przysiadam z czółenkiem ale albo wszystko wychodzi mi krzywe,albo robię za duże pikotki i robótka "faluje" po obwodzie....i znów mnie to zniechęca. Ale wreszcie wysupłałam pierwsze kolczyki- trochę podpatrzone z fotki na necie, trochę zmienione przeze mnie. Muszę je jeszcze uprać i usztywnić.Robiłam z Ariadny 30x4. Chciałam takie same zrobić z czarnego kordonka Ariadna -Kaja 50tex x3 ale okazało się,że czarna nitka jest za śliska i supełki mi się nie trzymały. 
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
ania10525
Użytkownik aktywny

Zaproszone osoby: 31
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 10 Sie 2010 Posty: 363 Skąd: Stalowa Wola
|
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Kamoni
Użytkownik aktywny Monika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 5 razy Wiek: 55 Dołączyła: 15 Maj 2009 Posty: 909 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 20 razy Wiek: 52 Dołączyła: 17 Lut 2010 Posty: 342 Skąd: Bieruń St
|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 10:57
|
|
|
Jak dla mnie super , ja nie umię wcale.
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 18:11
|
|
|
Ja do robienia pikotek -tych ozdobnych używam paseczków z kartonika. Trochę już czytam schematy - wiem które pikotki na schematach są do łączenia,a które do ozdoby.Nie zawsze mi jednak wychodzą te pikotki do łączenia bo robię je często albo za małe, albo za duże i przez to albo robótka faluje po obwodzie, albo się ściągą jak ubranko na bombkę.Ogólnie naukę frywolitek zawdzięczam internetowi, bo żadna z moich znajomych,koleżanek czy osób w rodzinie tym się nie zajmuje.Często zdarza mi się czytać schemat na odwrót.Nawet przy tych kolczykach o mało co bym się nie pomyliła ( rządek kółeczek pod perełkami z łuczkami zrobiła bym nie w tę stronę).Przejrzałam setki filmików na yutube. Nawet znalazłam metodę przekładania czółenka na nitce między małym palcem a kciukiem
Jak każda nauka wymaga ćwiczeń, ćwiczeń i raz jeszcze ćwiczeń.
Doradźcie mi proszę czy można kupić jakieś kolorowe nitki do frywolitek?Ja na razie supłam z Ariadny 30x4. Dobra by była ciut grubsza nitka, ale nie wiem jaki ma symbol.
Kupiłam moteczek czarnej Ariadny -kaja 50tex x3 ale jest jakby zbyt gładka ( zaciągam mocno supełek a po zluzowaniu nitki supełek się robi luźniejszy. Mam kolorowe cieniowane kordonki Basaka też 50tex x3 i tu supełki zaciągają się super, ale nitka w robótce nie jest gładka tylko się jakby "kłaczy" jak moherek.Polećcie mi jakieś fajne kolorowe nitki dobre na frywolitkowe kolczyki.
|
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 21:26
|
|
|
No faktycznie cena odstrasza , a kłębuszki znowu nie są aż takie duże. Nawet gdyby były te nici dostępne w kłębkach po 200 metrów to cena dużo by nie spadła na zasadzie reguły,że mniejsze opakowanie jest droższe. Taka szpula nici to starczyła by chyba na kilkaset par kolczyków. A gdybym kupiła ze 4 kolorki .....to wypadało by mi te niewykorzystane nici w testamencie zapisać. Dziękuję za radę, może coś wymyślę i jakoś sama zafarbuję białe nici.
|
|
|
|
 |
iwoneczka25
Milczek

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 06 Mar 2011 Posty: 18
|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 21:54
|
|
|
Gratuluję kolczyków.
Pozazdrościłam i dzisiaj chciałam kupić sobie igłę do frywolitek (bo niestety czółenko to dla mnie czarna magia). Ale niestety byłam w 4 pasmanteriach i nigdzie nie było. Chyba muszę zamówić przez internet.
|
|
|
|
 |
ania10525
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
alutka171
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 42 razy Wiek: 68 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 1357 Skąd: =REDA=
|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 22:32
|
|
|
Bardzo ładne kolczyki Ci wyszły
Ja do pikotek żeby równe wychodziły używam plastikowych paseczków. Do łączenia kółeczek robię mini, mini pikotki. Jeśli wyjdą mi za małe to wkłuwam igłę tempo zakończoną lub szydełko i trochę ją rozciągam.Szydełkiem można również nieco wyrównać pikotki jeśli są nierówne po prostu naciągając do wysokości tej najdłuższej. Osobiście bardzo lubię kordonek aida ponieważ według mnie frywolitki najładniej wychodzą z niego.
Myślę że kordonki, których używasz mają za mały skręt przez co albo się mechacą albo pikotki się rozdzielają. skręt powinien wynosić 30x6tex Z tańszych nici, które mają wiele kolorów dobra jest floretta, a ostatnio odkryłam nici puppets-eldorado tylko nie wiem gdzie je można dostać
Mnie z pięciodekowego motka aidy wyszedł cały czerwony komplet, który pokazywałam w swoim wątku 
|
_________________ Gość Pozdrawiam serdecznie
================
moje albumy
http://picasaweb.google.pl/alutka171
frywolne schematy
https://picasaweb.google.com/105517431567682309755/SCHEMATY?authkey=Gv1sRgCL_t65fuoM_6Cg# |
|
|
|
 |
ikmis
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Lut 2006 Posty: 277
|
Wysłany: Śro 27 Lip, 2011 12:53
|
|
|
Mrober Kochana i Koleżanki,
poświęcamy mnóstwo czasu i pracy na wykonanie niewiarygodnie czasochłonnej i pracochłonnej, ekskluzywnej koronki, jaką jest frywolitka, to czy warto robić to z byle czego?
Zainwestuj w aidę, chociażby jeden kłębek białej, którą najłatwiej dostać w zwykłej pasmanterii. Robisz kolczyki, to możesz ją przecież podzielić na mniejsze motki i farbować dowolnie.
Wypróbowałaś już rwącą się snehurkę? miękki basak? mechacące się inne kordonki? no to spróbuj też jak się robi z aidy, a sama się przekonasz, że warto
ps, nie jestem przedstawicielką firmy Coats, często robię frywolitkę z byle czego,
ale uważam, że czasami warto zainwestować, aby mieć efekt, jaki nam się marzy tym bardziej, że chodzi tu o wyrób kolczyków, które muszą być wysokiej jakości, więc muszą być zrobione z nici wysokiej jakości, a nie pochłaniają góry kordonka, jak jakaś wielka serweta...
Pozdrawiam i życzę powodzenia
|
|
|
|
 |
ania10525
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
ikmis
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Lut 2006 Posty: 277
|
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 11:01
|
|
|
| ania10525 napisał/a: | | ...od narzeczonego dostałam pudło nici i nie mogę tego przerobić... |
szczęściara
dla ułatwienia dodam, że nici aida nr 5 są bardzo grube, najlepsze, gdy ktoś stawia pierwsze kroki i uczy się najpierwszych podstaw frywolitki, ale raczej rzadko się ich używa - ja nigdy
do serwetek najczęściej używam grubość 10, te są chyba najpopularniejsze
do delikatnych wyrobów, misternych (również serwetek) biorę grubość 20
Grubość 15 - wiadomo - pośrednia między tamtymi ale jakoś się nie skusiłam.
Do wyrobu kolczyków chyba "20" i ciut grubsze "15" najlepiej się sprawdzą,
chociaż zależy od wzoru - jeśli jakiś masywniejszy, to i "10" też może być
Najcieńsze są nr 30, takie do obrębiania chusteczek, ale chyba są tylko białe i ecru i do kolczyków raczej za delikatne.
|
|
|
|
 |
skrzacik

Kraj:

Pomogła: 21 razy Dołączyła: 20 Wrz 2005 Posty: 682 Skąd: Kraków
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 28 Lip, 2011 21:06
|
|
|
| ikmis napisał/a: | | ania10525 napisał/a: | | ...od narzeczonego dostałam pudło nici i nie mogę tego przerobić... |
szczęściara
dla ułatwienia dodam, że nici aida nr 5 są bardzo grube, najlepsze, gdy ktoś stawia pierwsze kroki i uczy się najpierwszych podstaw frywolitki, ale raczej rzadko się ich używa - ja nigdy
do serwetek najczęściej używam grubość 10, te są chyba najpopularniejsze
do delikatnych wyrobów, misternych (również serwetek) biorę grubość 20
Grubość 15 - wiadomo - pośrednia między tamtymi ale jakoś się nie skusiłam.
Do wyrobu kolczyków chyba "20" i ciut grubsze "15" najlepiej się sprawdzą,
chociaż zależy od wzoru - jeśli jakiś masywniejszy, to i "10" też może być
Najcieńsze są nr 30, takie do obrębiania chusteczek, ale chyba są tylko białe i ecru i do kolczyków raczej za delikatne. |
najciensze jakie widzialam i uzywalam to były czeskie nici L (zapomnialam jak się nazywały) o numerze 80, biale
Kordonek Madeira, złoty i srebrny do bizuteri sprawdza się rewelacyjne a odpowiada gruboscia numerom 70-80
Podobno można robić też z nici o nr 100, takich od obrebiania chusteczek. Przyznam, ze nie próbowałam 
|
_________________ skrzacik blog i my craft loft, etsy |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 35 razy Wiek: 62 Dołączyła: 11 Lip 2009 Posty: 1845 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
graynka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Pon 15 Sie, 2011 14:44
|
|
|
Udało mi się wysupłać kolejne kolczyki, wzór podpatrzony z netu nie jest mojego autorstwa.Te zrobiłam z ariadny 30tex x6.W pasmanterii w moim mieście nie ma niestety Aidy, a na zamówienie z netu nie chciałam czekać.Muszę je jeszcze czymś usztywnić.
Zafarbowałam sobie też trochę nici.
Wypatrzyłam już w necie kolejne kolczyki, zaopatrzyłam się w szklane koraliki i niestety nie wiem jak fachowo wpleść takiego koralika w środek kwiatuszka?Na pikotce zamontować koralik to jet dla mnie proste, ale osadzić go tak by był centralnie w kwiatku i prezentował się z obu stron robótki jednakowo to już chyba wyższa szkoła jazdy jak dla mnie.Podpatruję fotki takich kolczyków na necie i nic mi nie przychodzi do głowy? Liczę dziewczyny na Was- podpowiedzcie mi coś w tej sprawie.Pozdrawiam. 
|
|
|
|
 |
makneta
Użytkownik b. aktywny

|
Wysłany: Pon 15 Sie, 2011 15:06
|
|
|
Super kolczyki!!!
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
skrzacik

Kraj:

|
Wysłany: Śro 17 Sie, 2011 12:17
|
|
|
jesli chodzi ci o to jak umieści,c koralik w środku kółka to tutaj jest o tym cały watek, który mam nadzieję, że ci pomoze. powodzenia
|
| Ostatnio zmieniony przez skrzacik Śro 17 Sie, 2011 17:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 17 Sie, 2011 18:54
|
|
|
Wielkie dzięki skrzaciku Takie to proste....aż mi wstyd że na to sama nie wpadłam. Jesteś WIELKA!!!!
Przepraszam za jakość poprzedniej fotki. Przed wysłaniem jej na forum prezentowała się na monitorku całkiem, całkiem. Uciekam do supłania 
|
|
|
|
 |
skrzacik

Kraj:

|
Wysłany: Czw 18 Sie, 2011 14:21
|
|
|
alez nie ma za co, po to tu jestesmy
fotki z telefonu maja to do siebie ze na ekranie telefonu wygladaja przyzwoicie, a na kompa to trzeba im troszke pomoc w gimp'ie albo photoshopie, niestety.
grunt, ze widac kolczyki wyszly ci calkiem dobrze.
|
|
|
|
 |
Frezja45
Użytkownik średnioaktywny Beata

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 02 Lut 2010 Posty: 288 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 30 Sie, 2011 21:24
|
|
|
super frywolitki 
|
_________________ POZDRAWIAM i życzę miłego dnia:)
 |
|
|
|
 |
Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 2067 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 01 Wrz, 2011 20:03
|
|
|
Pięknie się wprawiasz i widzę, że ambitnie bo wybierasz od razu piękne i efektowne wzory... moje początki to były proste kółeczka i kwiatki a Ty od razu w taaakie piękne kolczyki- Może mogę liczyć na wzorek?
Pozdrawiam
|
_________________ "Please look
after this BEAR
Thank You"
http://www.lookafterbear.blogspot.com/
DARKEST PERU TO LONDON |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 31 |
|
|