RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron.
Autor Wiadomość
katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 10 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 10:11   Rozwiązanie umowy o prace na mocy porozumienia stron.

Potrzebuję Waszej rady.Muszę ostatniego sierpnia zrezygnowac z pracy,normalnie obowiązuje mnie trzymiesięczne wypowiedzenie i pracodawca może mi nie pozwolic odejść.
Czy są jakies okoliczności zwalniajace mnie z tego obowiązku?np. pracodawca nie wypłacał na czas wynagrodzenia przez ostatnie pół roku.

plus minus  Kto ocenił?

anle 
Użytkownik b. aktywny
Anna

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 18 razy

Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 10:43   

Najlepiej za porozumieniem stron, najmniejszy problem. Można równieżskrócić okres wypowiedzenia, ale za zgodą obu stron.

W Twoim przypadku, jeśli pracodawca nie płaci wynagrodzenia można by było się pokusić o rozwiązanie stosunku pracy bez wypowiedzenie na podstawie art. 55 Kodeksu Pracy, to dyscyplinarka dla pracodawcy.
Cytat:
Art. 55. § 1. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli zostanie wydane orzeczenie lekarskie stwierdzające szkodliwy wpływ wykonywanej pracy na zdrowie pracownika, a pracodawca nie przeniesie go w terminie wskazanym w orzeczeniu lekarskim do innej pracy, odpowiedniej ze względu na stan jego zdrowia i kwalifikacje zawodowe.
§ 11. Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie określonym w § 1 także wtedy, gdy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika; w takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia, a jeżeli umowa o pracę została zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy - w wysokości wynagrodzenia za okres 2 tygodni.
§ 2. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie, z podaniem przyczyny uzasadniającej rozwiązanie umowy. Przepis art. 52 § 2 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę z przyczyn określonych w § 1 i 11 pociąga za sobą skutki, jakie przepisy prawa wiążą z rozwiązaniem umowy przez pracodawcę za wypowiedzeniem.

Źródło: LEX

W tym przypadku musisz musisz złożyć wniosek, ale możesz się spodziewać, że pracodawca niezgadzając się z takim rozwiązaniem poda Cię do sądu.

plus minus  Kto ocenił?

katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 11:02   

anle, wolałabym uniknąć tej ostatniej opcji.Przez okres zimowy pracodawca nie płacił nam prawie wcale,dopiero w czerwcu wypłaciła mi wszystkie zaległe pieniądze.
Wolałabym odejść w zgodzie i mam nadzieję że rozwiąże umowę za porozumieniem stron.Jezeli nie to prawo jest i tak pomojej stronie?Chyba dobrze zrozumiałam.

plus minus  Kto ocenił?

anle 
Użytkownik b. aktywny
Anna

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 11:13   

Oczywiście, że najlepiej odejść w zgodzie, spróbuj porozmawiać z pracodawcą może nie będzie stwarzał Ci problemu z odejściem.
Rozwiązanie, które opisałam to ostateczność, po którym palisz wszystkie mosty u tego pracodawcy, jest to uprawnienie z którego możesz skorzystać, ale musisz dobrze uzasadnić swoją decyzję, ale i tak jest lepsze od porzucenia pracy, bo wtedy Ty otrzymasz dyscyplinarkę, która będzie się za Tobą ciągnęła przez całe życie zawodowe.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez anle Śro 08 Sie, 2012 11:14, w całości zmieniany 1 raz  

katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 11:20   

Dziękuję Aniu.Dzisiaj muszę to załatwić.

plus minus  Kto ocenił?

siebusania 
Gaduła ;)
malutka

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 16 razy

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 09:34   

mąż też ostanio rezygnował z parcy bo pracodawca nie płacił im przez pół roku, sam się zwolnił i przez to nie należy mu się cały zasiłek dla bezrobotnego tylko po 3 miesiącach i na 3 miesiące a nie przez 6 miesiecy. chore mamy prawo puknąć się

plus minus  Kto ocenił?

katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 10:53   

Ja jestem w dobrej sytuacji bo mam już nową pracę.
Sprawę zwolnienia mam już załatwioną,pracuję tylko do 31.08.Wszystko odbyło się bezproblemowo na szczęście.

plus minus  Kto ocenił?

anle 
Użytkownik b. aktywny
Anna

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 11:01   

katrinka, dobrze, że udało się się załatwić polubownie. Nie pozostało nic innego jak życzyć Ci mniej problemów w nowym miejscu pracy love

plus minus  Kto ocenił?

katrinka 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 13:02   

anle, love

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu