RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Nasze samopoczucie, bolące oczy pokłute palce...
Autor Wiadomość
myczka 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 22 razy

Medale: Brak

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 06:35   Nasze samopoczucie, bolące oczy pokłute palce...

Dziewczyny, liczę na Waszą pomoc love
Po pierwsze -uwielbiam robić na drutach, i spotkał mnie taki kłopot....
Zauważyłam,że dziergam sobie i po 20 minutach źle się czuję, podnoszę głowe znad robótki i mam niewyraźny oraz rzeczywistości przykro mi Wczoraj robiłam przez siłę bo kończyłam kolejne mitenki-i było mi wprost niedobrze od tych oczek...
Czy to jest sygnał,że mam sprawić sobie okulary i będzie ok? Czy któras z Was ma podobne objawy? Z bliska widzę ok, no już z trzech metrów-nie...mam astygmatyzm, okularów nigdy nie nosiłam, nie wyobrażam sobie życia bez drutów...
Problem drugi-mój palec wskazujący u lewej ręki jest tak podziobany przez drut,że nie żartuję ale boli jak diabli...nie wyobrażam sobie stosować naparstek, nie umiem wtedy nabrać włóczki...dziś mam rankę to stop dla pracy z drutami ale....jaka maść przyspieszy gojenie i jak się bronicie przed takimi efektami?

plus minus  Kto ocenił?

kasia75 
Milczek
kasia

Kraj:
Poland

Pomogła: 2 razy

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 08:02   

Witaj
Też mam astygmatyzm, wadę wzroku niewielką, ale jak robię bez okularów szybciej oczy mi się męczą i pieką. Wizyta u okulisty to dobry pomysł. A co do paluszka- może przy dzierganiu spróbuj unieść go ponad drut, tak aby łapać nitkę w powietrzu, lub plasterek na palunio, zanim zdążysz się pokłuć. Na maściach niestety się nie znam, ale może zwykła witaminowa wystarczy?
Pozdrawiam i całych paluszków życzę cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

AlaJ 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 09:31   

Problem paluszka jest dla mnie zagadką. Widocznie trzymasz go jakoś inaczej? Mój wskazujący lewej ręki prowadzi nitkę i jest w odległości 4-5 cm od drutów. Prawy wskazujący też bezpiecznie leży na prawym drucie i nie mają szans na odniesienie jakichkolwiek uszkodzeń.
Co do wzroku. Pewnie tak jak poprzedniczka napisała "winien" jest astygmatyzm, bo ja jako krótkowidz - lepiej widzę z małej odległości i nie potrafię wręcz dziergać w okularach.

plus minus  Kto ocenił?

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#

Inez87 
Użytkownik małomówny

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 09:49   

mnie kiedyś oczy piekły przy każdej robótce. Kupiłam sobie w aptece krople do oczów nawilżające. Od tamtej pory dość często zakrapiam i jest w porządku. Mi polecił to okulista twierdząc, że mam podrażnione oczy bo patrzę się non stop w jeden punkt i mało mrugam. Co do palca to też nie rozumiem jak go trzymasz. Ja mam nieraz na moim ślady po niciach, ale zaczęłam zabezpieczać go plastrem i jest ok, więc też polecam. Poza tym jak masz taki problem z palcem to może wymienić druty z główką bardziej okrągłą? Niektórym nieco gorzej się robi ale na pewno tak nie ranią

plus minus  Kto ocenił?

myczka 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 22 razy

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 10:08   

napewno źle trzymam druty-bo ten w lewej ręce-jest trzymany na sztywno-prawym tylko macham...no tak sie nauczyłam wściekły i nie idzie mi inaczej...
oczy wogóle mnie nie pieką, nie łzawią tylko ten dyskomfort...podnoszę głowę i czuję sie nierealnie, jakbym była na pijanym widzie...

plus minus  Kto ocenił?

Frida 
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013 10:16   

Wizyta u okulisty w trybie pilnym, nie ma co czekać, aż będzie gorzej.
Co do palców - albo osłona (plaster czy coś w tym rodzaju), albo inne trzymanie drutów, ot kilka dni ćwiczeń i sprawa załatwiona, a palce zdrowe.

plus minus  Kto ocenił?

alutka171 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 42 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 01:14   

Końcówki lekko potraktować papierem ściernym no i okulista konieczny Smile, a raczej okularki. Ostatecznie lampa ze szkłem powiększającym

plus minus  Kto ocenił?
http://picasaweb.google.pl/alutka171
frywolne schematy
https://picasaweb.google.com/105517431567682309755/SCHEMATY?authkey=Gv1sRgCL_t65fuoM_6Cg#

eBeata
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 15:13   

myczka, z wiekiem zmniejsza sie akomodacja oka czyli szybkośc reakcji na widzenie z bliska i daleka lub odwrotnie
podobnie masz jak z ulicy (patrząc raczej w dal) wchodzisz do mniejszego pomieszczenia i od razu chcesz coś dojrzeć (znajomą, jakąs rzecz na półce) potrzeba kilku minut aby oko przyzwyczaiło się ,ze ma skupić wzrok na detalu
niezbyt przyjemne, ale można się przyzwyczaić

pomagaja ćwiczenia, szczególnie joga dla oczu wesoło mi

plus minus  Kto ocenił?

SylwiaM. 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013 20:19   

Miałam tak samo jak Ty z palcem, ale wskazującym od prawej dłoni. Zawsze nim mocno naciskałam na drut, zdejmując oczka. Jak kupiłam lepsze druty, to mój problem się sam rozwiązał i końcówki nie haczą. Ktoś tu kiedyś polecał je na forum, mam niemieckie, firma nazywa się addi.
alutka171 dobrze radzi, aby druty potraktować papierem ściernym.

Koniecznie powinnaś iść do okulisty, może, to nic takiego, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

plus minus  Kto ocenił?

bryanka0 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 19 razy

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013 06:49   

I ja polecam druty niemieckie mają ścięty lekko czubek który jest "zaokrąglony".Ja oczka spuszczam wysuwając drut z oczek/po prostu mocniej go trzymam/.A to nie kłuje palców.

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu