RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
potrawy jarskie lub z niewielkim dodatkiem mięsa
Autor Wiadomość
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 92 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1839
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2016 20:35   potrawy jarskie lub z niewielkim dodatkiem mięsa

Kabaczek faszerowany warzywami (danie wegetariańskie)

Prowadzę gospodarstwo tylko dla siebie samej.
Ostatnio stwierdziłam, że trudno mi jest zużyć coś, co kupuję np. w paczkach lub pęczkach,
bo jest tego po prostu za dużo i zawsze coś zdąży się zepsuć.
Więc teraz kupuję, używam tyle, ile potrzebuję, a resztę od razu kroję i zamrażam.
Tym sposobem mam w domu wszystkie warzywa świata... No, może nie wszystkie Wink
A z tylu różności można przyrządzić coś fajnego Smile
Dzisiaj był kabaczek faszerowany warzywami.
Już samo przygotowywanie było tak smaczne, że pstryknęłam fotkę:



Co tu dałam? Naprawdę różności:
marchewka, pasternak, batat, ziemniak, seler naciowy,
por (sporo, bo nie dałam cebuli), szczypiorek, okra, fasolka szparagowa,
szparagi, szpinak, czosnek, kurki

Do tego moje ulubione przyprawy:
pieprz cayenne, sól himalajska, oregano, cząber,
tymianek, bazylia, dużo papryki wędzonej

Całość dusiłam do miękkości z dodatkiem łyżki smalcu (w wersji jarskiej smalec trzeba zastąpić np. olejem kokosowym).
Było to dość ostre, ale potem kabaczek i ser złagodziły smak.

Kabaczka obrałam, wydrążyłam, posoliłam i odstawiłam na czas duszenia warzyw.
Potem sól wypłukałam i wypełniłam połówki farszem.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Nie wiem, ile czasu piekłam, bo nie patrzyłam na zegarek,
ale jakieś pół godziny, aż kabaczek zrobił się miękki.
Jak już było gotowe, położyłam na połówkach po plasterku żółtego sera
i wstawiłam jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby stopić ser.
Na wierzchu świeża pietruszka. Prezentuje się to tak:



A smakuje wyśmienicie. Dawno się tak własnym dziełem kulinarnym nie zachwyciłam Smile
Jutro na obiadek druga połówka Smile

Zostało mi na patelni trochę farszu, więc dodałam świeże, rozgniecione pomidory,
poddusiłam jeszcze kilka minut i będę miała sos pomidorowy z warzywami,
np. do kaszy jaglanej lub makaronu ryżowego albo gryczanego, bo udało mi się takie kupić.

+2  plus minus  Kto oceni³
_________________
 
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Pomogła: 26 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7517
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2016 21:41   

Bardzo fajne jedzonko! Chociaż ja ostatnio wybieram jakoś mało skomplikowane dania, z małą ilością składników.

  plus minus  Kto oceni³
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 92 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1839
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2016 21:52   

Dzięki Smile
Madzia napisał/a:
mało skomplikowane dania, z małą ilością składników

Składników nie musi być dużo. Kiedyś robiłam w ten sposób bakłażana tylko z kurkami i cebulką Smile

  plus minus  Kto oceni³
_________________
 
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 92 razy
Wiek: 50
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1839
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 31 Gru, 2016 16:55   

Znacie pok choi? Jeśli nie, to koniecznie się za nią rozejrzyjcie.
To rodzaj kapusty, bardzo popularnej w Chinach.
Kupiłam pierwszy raz i baaaardzo mi zasmakowała.



Warzywo to jest bardzo wartościowe i jest prawie na samym szczycie listy najbardziej gęstych odżywczo produktów.

Przepis oczywiście kombinowany. Przecież to u mnie normalne zebalek

Na jedną porcję:
dwie trzy główki pok choi (inne nazwy to pak choi, bok choy, moja paczka miała 230g)
dwie zielone cebulki (lub jedna mała cebula lub kawałek pora)
jedna średnia marchewka
kawałek słodkiej papryki (tak z 1/3-1/2)
dwa-trzy ząbki czosnku
olek kokosowy
łyżeczka imbiru w proszku
kawałek papryczki chili (ostrej, może być w proszku, ja dałam jalapeno ze słoiczka)
łyżka pasty tahini (lub nasiona sezamu)
łyżka przyprawy cajun (to nie jest pierz cayenne, dodaję ją do wielu potraw)
sól kamienna nieoczyszczana do smaku

Przyrządza się piorunem...

Umyć kapustę i marchewkę.
Kapustę pokroić na paski, oddzielić liście od twardszych łodyg.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki.
Paprykę pokroić na małe kawałki, chili na bardzo małe kawałki.
Rozgnieść czosnek lub drobno posiekać.

A teraz, to już naprawdę łatwizna Smile

Na dużej patelni zeszklić czosnek z cebulką.
Dodać chilli, cajun, sól, imbir i troszkę wody, poddusić przez chwilę.
Dodać łodygi kapusty i trochę wody, poddusić ok. 5 minut.
Dodać papryczkę, marchewkę, liście kapusty i dusić, ale bardzo krótko, ok. 1 minuty.
Na koniec dodać pastę tahini i zdjąć z ognia
Gotowe zebalek

Kapusta powinna być lekko chrupiąca.
Można ograniczyć ilość wody i zamiast duszenia bardziej wszystko podsmażyć.

A wygląda to tak:



  plus minus  Kto oceni³
_________________
Ostatnio zmieniony przez vichta Sob 31 Gru, 2016 18:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 15