RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
kulinarne - przepis
Autor Wiadomość
joana 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 01 Lis 2006
Posty: 694

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 10 Lip, 2017 10:52   kulinarne - przepis

Gdzies w necie natrafiłam na prosty przepis na "extra sernik" I tu problem. Czy próbował ktos łączyć ser z jabłkami??? Jakoś mi to nie pasuje. Podaje przepis może ktos robił lub zna ten przepis
1,2 kg jabłek (całych bez obierania)
500g serka mascarpone
herbatniki "petitki" na 4 warstwy duże ok 25 szt na jedna warstwę
2 mleczne czekolady
1/4 szkl. mleka
cukier ok 1/2 szkl. wg uznania
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko by nie ściemniały połączyć z serkiem za pomocą miksera. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka nie dosładzać, jeżeli nie dodać wg uznania ok. 1/2 szkl. cukru Wtedy jabłka trzeba przesmażyć, wystudzić i dopiero potem dodać do serka.
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 masy, znowu herbatniki potem masa aż do wyczerpania serka.Herbatniki układać tak by jeden był pod drugim w tej samej kolejności. Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i mleko.Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Mieszać by nie przywarło. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto. Zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc w lodówce
Jak widzicie to połączenie serka z jabłkami???? Proszę napiszcie słowo. Dzk. cmoknięcie No i ewent. smacznego.

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 58
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 10 Lip, 2017 18:31   

Bardzo popularny jest sernik z brzoskwiniami, więc dlaczego nie z jabłkami? Smile

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
tareska
Użytkownik aktywny



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 15 Kwi 2014
Posty: 504

Medale: Brak

Wysłany: Pon 10 Lip, 2017 21:43   

tak popularny z brzoskwiniami, ale pieczony
a tu ten przepis wg. mnie jest na zimno, ale czy ta masa
jabłkowo- serowa nie będzie zbyt rzadka pomimo schłodzenia?

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://www.forum-hobby.tw...64a490c6850.jpg
 
 
joana 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 01 Lis 2006
Posty: 694

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 11 Lip, 2017 16:02   

vichta, Serek mascarpone jest b.gęsty. Myślałam nawet, żeby te jabłka trochę odcisnąć z nadmiaru soku i dopiero wymieszać z serkiem. Jak myślicie? A może dać trochę tężejącej galaretki rozpuszczonej w mniejszej ilości wody? Jeżeli zaryzykuję to ewent. w piątek lub sobota zrobię i napisze. Chyba, że jeszcze ktoś coś wymyśli. Dziekuję za zainteresowanie. Wiadomo, w grupie siła cmoknięcie

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
katrinka 
Użytkownik b. aktywny



Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 10 razy
Wiek: 55
Dołączyła: 14 Lip 2009
Posty: 1987
Skąd: Warmińsko-mazurskie

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 11 Lip, 2017 20:25   

joana, jeśli zależy Ci żeby sernik się ładnie prezentował(kroił)dodaj galaretkę albo żelatynę.Nie robiłam takiego sernika, ale obawiam się , że serek po rozbiciu mikserem i dodaniu jabłek nie będzie już taki gęsty i do nakładania może potrzebna być łyżka Smile
Może być też tak ,że ciastka wchłoną nadmiar wilgoci,a serniczek wyjdzie jak ta lala hmm

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Pozdrawiam Kasia.
 
 
joana 
Użytkownik aktywny


Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 01 Lis 2006
Posty: 694

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 12 Sie, 2017 19:23   

Zrobiłam. Dodałam do jabłek cytrynową galaretkę (rozrobioną o połowę mniejszej ilości wody. Dodałam tylko połowę. Jabłka jeszcze ciut odcisnęłam z soku. No i wyszło. Nawet nieźle. Na te upały to to dobry deser na zimno. Dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Miłej, pogodnej niedzieli. cmoknięcie

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16