Potrzebne wymiary:
1. Obwód w biuście (szerokość przodu i tyłu)
2. Obwód talii
3. Obwód bioder
4. Długość od pachy do talii
5. Długość całego swetra mierzona od szyi do dołu (przód
i tył)
6. Długość ramienia (od nasady szyi do końca ramienia)
7. Obwód szyi, bądź głębokość dekoltu (w zależności od
fasonu)
8. Długość wewnętrzna i zewnętrzna rękawa
9. Wysokość pachy
10. Obwód ramienia, przedramienia do przegubu. |
***
Przeliczamy
wszystkie te wymiary na ilość oczek. Sprawdzamy ilość oczek na 1
cm. Przy swetrze męskim dzielimy po prostu obwód klatki
piersiowej na pół, mnożymy ilość centymetrów przez ilość oczek
potrzebnych na 1 cm roboty, a uzyskamy liczbę oczek potrzebnych
zarówno na tył jak i na przód swetra. Ściągacz robimy na drutach
o dwa numery mniejszych niż druty użyte do całego swetra. Przy
swetrze damskim należy oddzielnie zmierzyć szerokość przodu i
szerokość tyłu. Na ogół można przyjąć, że przy obwodzie 100 cm
szerokość przodu będzie 55 cm, a szerokość tyłu 45 cm.
Przy robieniu przodu i tyłu najważniejsze są wymiary obwodu
bioder, biustu i talii. Przeliczamy te wymiary na ilość oczek
oraz ile razy trzeba przerobić od dołu do pasa, od pasa do
biustu i od biustu do ramienia. Oczka dodajemy i odejmujemy
równomiernie na obu brzegach, toteż ilość oczek, które musimy
dodać bądź odjąć na każdym z wyżej wymienionych odcinków
dzielimy na pół i na każdym brzegu odejmujemy bądź dodajemy
jedną połowę. Dodawanie i odejmowanie należy rozłożyć
równomiernie na całej długości odcinka, np. między dołem a
talią. Jeżeli różnica oczek między dołem a talią wynosi 8 oczek
(a więc po 4 oczka do zdjęcia na każdym brzegu), a ilość rzędów,
które w tym czasie należy przerobić wynosi 40, to należy ujmować
co dziesiąty rządek (40 :4 = 10). Podobnie postępujemy dodając
oczka od talii do pachy.
Na pachę należy zawsze odliczyć około 2,5 cm. Dlatego należy od
razu zdjąć tę ilość oczek na obu końcach, po czym resztę oczek
odejmujemy po jednym oczku z każdej strony, co drugi rząd.
Następnie przerabiamy normalnie aż do uzyskania potrzebnej
długości od pachy do ramienia odejmując około 1-1,5 cm aby
ukształtować ramię. W zwykłym swetrze ilość oczek potrzebnych do
uzyskania szerokości ramion dzieli się na trzy części, z
czego jedna trzecia przypada na każde ramię i jedna trzecia na
tylny obwód szyi. Ilość oczek na każdym ramieniu dzieli się z
kolei na trzy części, które zdejmujemy dla uzyskania kształtu
ramion. Na końcu zdejmujemy oczka tworzące obwód szyi.

Rękawy:
Ponieważ rękaw rozszerza się od nadgarstka do ramienia, trzeba
będzie zgodnie z poprzednio ustalonymi wymiarami dodawać oczka
aż do pachy. Robimy to tak samo, jak przy dodawaniu oczek przy
przedzie i tyle swetra. A więc różnicę oczek dzielimy przez dwa
i równomiernie dodajemy po obu stronach. Tak samo robimy
zdejmując oczka od pachy do szczytu ramienia. Tylko na samym
końcu zdejmujemy (zależnie od kształtu jaki chcemy nadać
rękawom) większą ilość oczek na raz.

1. Okrągłe
wycięcie przy szyi.
Zaczynamy zdejmować oczka około 2,5 cm poniżej ramienia. Od razu
zdejmujemy przeszło połowę oczek przeznaczonych na otwór szyi, w
samym środku. Resztę oczek przeznaczonych na szyję zdejmujemy
równomiernie na obu brzegach. Jednocześnie zaczynamy kształtować
ramiona.
2. Wycięcie w szpic.
Wycięcie to na ogół zaczyna się około 2-3 cm powyżej pachy.
Dzielimy wszystkie oczka na połowę. Jedną część zostawiamy i
robimy tylko jedną połówkę aż do ramienia, potem dopiero drugą.
Obliczamy ile rządków trzeba przerobić od początku dekoltu do
ramienia i obliczamy co ile rządków trzeba ujmować oczka z
każdej strony dekoltu. W odpowiednim miejscu zaczynamy
kształtowanie ramienia.
